Sommige winkels van waarde overdrijven duidelijk het opslaggedeelte

 

Laat me mijn reactie uitleggen op het nieuws dat een in San Francisco gevestigde programmeur ongeveer $ 220 miljoen aan bitcoin heeft, maar het wachtwoord niet kan onthouden. Volgens de New York Times heeft Stefan Thomas nog maar twee keer raden om toegang te krijgen tot de sleutels van een digitale portemonnee die zijn fortuin bevat. Anders verliest hij het lot.

 

Ik denk dat er een kort moment was dat ik het hilarisch vond. Toen vond ik het te pijnlijk om over na te denken. Nu heb ik een staat van acceptatie bereikt. Bitcoin kopen met iDeal is mogelijk.

 

 

Dit is het soort schuifdeuren-moment waar we allemaal bang voor zijn – wat als we onze partner nooit hebben ontmoet, wat als we dat vliegtuig zouden nemen, wat (in mijn geval) als ik van een richel in een rotspoel was gesprongen. Het leven had zo anders kunnen zijn.

 

Ongelukken gebeuren, vooral bij bitcoin-investeerders. Naar schatting 20 procent van de digitale valuta is gestrand, bijvoorbeeld in het bezit van mensen die niet meer weten hoe ze er toegang toe hebben. Ik dacht dat deze jongens tegen het recht waren om te worden vergeten?

 

Een collega van de Financial Times schreef wijselijk de wachtwoordzin op zijn bitcoin, die nu een paar duizend pond waard is. Helaas schreef hij het verkeerd op. Zolang hij de dingen niet verkeerd opschrijft in de FT, komt alles goed. Maar andere vergeetachtige bitcoiners zullen hun hoofd tegen hun Tesla-prospectussen slaan, omdat de dollarwaarde van hun valuta het afgelopen jaar meer dan verdrievoudigd is. Een IT-medewerker uit Wales beweert dat hij een laptop heeft weggegooid met £ 230 miljoen aan bitcoin, en heeft acht jaar lang de gemeente om toestemming gevraagd om zijn stortplaats te doorzoeken.

 

Er zijn serieuze implicaties voor bitcoin, dat een waardeopslag wil zijn, maar duidelijk te veel nadruk legt op het opslaggedeelte. Onthoud dat het de meest milieubelastende valuta is die je je kunt voorstellen, met een CO2-voetafdruk die groter is dan Sri Lanka, vanwege de rekenkracht die nodig is om elk token te maken. Als Silicon Valley de wereld had willen vervuilen zonder iets van bruikbare waarde te creëren, had het het ‘cash-for-ash’-schema van Noord-Ierland moeten kopiëren. Goedkoop ethereum kopen online mogelijk.

 

Er zijn bredere lessen voor digitale evangelisten. Internetlibertariërs stellen zich voor dat mensen zullen floreren wanneer de wettelijke vangrails worden weggegooid en inefficiënte mensen worden vervangen door geautomatiseerde systemen.

 

Maar wat als mensen heel nuttig zijn? Loop geslagen en met lege handen naar een bankfiliaal, en de stemopnemers zullen een manier vinden om je weer in contact te brengen met je roodstand. Terwijl, zelfs als je de mysterieuze oprichter van bitcoin Satoshi Nakamoto zou kunnen identificeren, hij je niet zou kunnen helpen om toegang te krijgen tot je digitale portemonnee. Voor een soort die dingen vergeet, is dat niet optimaal.

 

De andere les gaat over genialiteit. Silicon Valley houdt van een genie, vaak geïdentificeerd door hoe vroeg ze in X hebben geïnvesteerd of welk personeelsnummer ze in Y waren.Maar misschien waren de mensen die vroeg in Facebook investeerden geen genieën – ze hadden gewoon geluk. Misschien zijn de mensen die virale sterren worden niet de grappigste of de beste zangers.

 

De heer Thomas met geheugenverlies kreeg zijn 7.002 bitcoin voor het maken van een video – een taak die miljoenen mensen hadden kunnen doen. Hij zou evenveel waard kunnen zijn als Ed Sheeran of de internetversie van de Vijfde Beatle kunnen worden. Maar het zou niet veel zeggen over zijn bekwaamheid of bijdrage aan de samenleving.

 

“Als je een hoop van al je winsten kunt maken / en het risico kunt lopen bij een beurt van pitch-and-toss / en verlies, en opnieuw kunt beginnen bij je begin / en nooit een woord kunt zeggen over je verlies. . . , ”Schreef Rudyard Kipling. Niemand kan dat advies echt volgen. Niemand kan triomf en ramp op dezelfde manier behandelen, ook al bepaalt het geluk vaak met welke we eindigen.

 

Het enige wat we kunnen doen is medeleven hebben met die mensen die nooit hun fortuin hebben verdiend, die nooit verliefd zijn geworden, die ziek zijn geworden. Vier jaar Donald Trump heeft Amerika zeker geleerd dat rijkdom niet correleert met morele status. Als bitcoin Silicon Valley het belang van geluk leert, dan heeft het misschien toch echte waarde gecreëerd.

 

Written by 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *